5 vinkkiä saunan siivoukseen ja ekologisten pesuaineiden testi!

Blogiartikkeli yhteistyössä Biolindo.fi!

Näin kesän tullen on hyvä aika päästää raikas tuulahdus myös saunaan ja tehdä perusteellisempi siivous niin kodin kuin mökinkin saunalle. Näillä vinkeillä siivoat saunan perusteellisesti, puupintoja vahingoittamatta. Lue myös vertailumme saunaan soveltuvista ekologisista puhdistusaineista!

1.Valitse ekologinen / klooriton puhdistusaine

Saunan pesussa on hyvä huomioida pesuaineen ekologisuus ja luonnollisuus. Puhdistusainejäämien höyrystyminen hengitysilmaan voi olla vahingollista etenkin klooripitoisten puhdistusaineiden kohdalla.

2. Lämmin vesi avaa puisten lauteiden huokoset

Lauteet on hyvä huuhtoa tai kastella lämpimällä vedellä ennen varsinaisen pesun aloittamista. Valmistele pesuvesi sekoittamalla pieni määrä puupinnoille soveltuvaa puhdistusainetta ämpäriin.

3. Valitse tarpeeksi pehmeä harja / pesusieni

Liian karkealla harjalla kuten juuriharjalla hankaaminen saattaa vahingoittaa lauteiden pintaa ja nostaa esiin tikkuja. Valitse siis saunan puhdistukseen pehmeä harja tai sieni.

4. Hankaa / pyyhi puiden syiden mukaisesti

Nyt on hyvä hetki tutustua saunasi lauteisiin hieman lähemmin, mihin suuntaan puun syyt kulkevat? Hankaus on hyvä tehdä puun syiden mukaisesti, silloin lauteiden pinta pysyy mahdollisimman hyvänä. Myös lauteiden alapinnat on hyvä puhdistaa.

5. Huolehdi saunan kuivumisesta pesun jälkeen.

Pesun jälkeen lauteet on hyvä huuhdella kylmällä vedellä, jotta puun syyt sulkeutuvat. Huuhtelun jälkeen on tärkeää huolehtia saunan kuivumisesta, heitä siis pesään muutama puu tai napsauta sähkösauna päälle hetkeksi.

Sitruksentuoksuista ja biohajoavaa, ympäristöystävälliset pesuaineet ovat meidän valintamme saunan siivoukselle.

Ekologiset ja ympäristöystävälliset pesuaineiet ovat paras valinta myös saunan siivoukseen

Kaipaatko vinkkejä sopivan ekologisen puhdistusaineen löytämiseen? Tässä testaamamme pesuaineet. Kaikki tuotteet ovat saatavilla Biolindon verkkokaupasta osoitteesta www.biolindo.fi

Sitruksentuoksua –
Attitude Floor Surfaces Tiles
and Wood Cleaner, 1.04 L

Attituden tuotteet ovat täysin kasvi ja mineraalipohjaisia ja biohajoavia. Tähän sitruksentuoksuiseen puhdistusaineeseen ihastuimme täysin! Nestemäinen ja kirkas aine sekoittui pesuveteen helposti ja aine tuntui riittoisalta, tuoksu oli mielestämme vertailussa olleista tuotteista paras. Aine soveltuu niin puu kuin laatta pinnoillekkin, tämä olisikin oiva vaihtoehto kotisaunan ja kylpyhuoneen puhdistukseen samalla kertaa.

Ylellistä spa tunnelmaa –
Planet Pure Luomu puupintojen puhdistaja oliivi-bergamotti

Tämä Planet Puren oliivi-bergamontti puhdistaja tuo siivoushetkeen ylellistä ja eksoottista tuntua tuoksullaan. Paksumpi koostumus ja kätevä korkki aineen annosteluun. Valmistettu puhtaasti kasviperäisistä saponiineista ja luomulaatuinen, ah! Attituden jälkeen toinen suosikkimme.

Ekologinen säästöpakkaus- 
Solara Yleispuhdistusaine, tiiviste, hajusteeton

Solaran tiivistepullo on isokokoinen ja näin myös ekologinen sekä varmasti riittoisa valinta! Ei sisällä lainkaan tuotetta paksuntavia ainesosia, fosfaatteja, väriaineita eikä synteettisiä hajusteita. Vaikka tuoksuvat aineet veivät testissämme voiton, on Solaran yleispuhdistusaine myös vahva suosikki ja varmasti hyvä valinta saunan ja pesuhuoneenkin puhdistukseen.

Valmiiksi sekoitettu –
Beeta Puhdistusaine puulle

Tämä puhdistusaine on heti käyttövalmis liuos suihkepullossa. Tuote on myöskin täysin biohajoava ja vaaraton vesistölle, kasveille ja eläimille. Mielestämme toimiva ja helppokäyttöinen puhdistusaine, joka kutienkin soveltuisi ehkä paremmin esimerkiksi ulkokalusteiden / terassin puhdistukseen. Ympäristösyistä myös itse sekoitettavat tiivisteet ovat suosikkejamme ennemmin kuin valmiiksi sekoitetut.

Ikkunanpesua unohtamatta

Monissa saunoissa on myös ikkunat joiden pesua ei kannata unohtaa. Ikkunanpesuaine soveltuu hyvin myös muiden kiiltävien pintojen puhdistukseen. Rentolan saunavaunun panoramaikkunasta maisemien ihailu on mahtavaa, erityisesti silloin kun ikkuna on hohtavan puhdas! Tässä kaksi testaamaamme ikkunanpesuainetta, molemmat tietysti myös ekologisia.

Ehdoton suosikkimme, raikas
Planet Pure -Luomu lasinpuhdistusaine, mandariini- ja basilika

Ihanan raikas tuoksu!  Planet Puren lasinpuhdistusaine puhdistaa lasipinnat kätevästi suihkepullosta ja tuloksena on ikkunat ilman haitallisia jäämiä tai turhia raitoja. Aine soveltuu myös esimerkiksi peileille, kromille ja raudalle.

Punajuuren hedelmähappoja! –
Beeta Lasinpuhdistusaine

Kyllä vain! Tämä lasinpuhdistusaine saa tehonsa niinkin luonnollisen ainesosansa kuin punajuuren hedelmähappojen avulla. Ilman alkoholia ja synteettisiä väri tai säilöntäaineita tämä tuote sopii hyvin myös allergikoille ja herkkäihoisille. Lasinpesuaineissa tämä tuli vahvaksi kakkoseksi ja on mielestämme erittäin tehokas ja toimiva puhdistusaine. 

Kiinnostuitko pesuaineista? Voit tilata näitä ja monia muita ekologisia puhdistusaineita kätevästi suoraan kotiovellesi osoitteesta  www.biolindo.fi

Lähteet: https://saunologia.fi/saunan-kevathuolto/#gref https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/siivous/saunan-pesu/